VALİ YÜKSEL BAŞKENT ANKARA İÇİN ORTAK AKIL SEMPOZYUMU”NDA

Ankara'nın Başkent oluşunun 90. Yılında Başkent Ankara Meclisinin düzenlediği Başkent Ankara İçin Ortak Akıl Sempozyumu” Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Sağlık 12.11.2013 09:50:01 0
VALİ YÜKSEL  BAŞKENT ANKARA İÇİN ORTAK AKIL SEMPOZYUMU”NDA

Ankara’nın Başkent oluşunun 90. Yılında Başkent Ankara Meclisinin düzenlediği “Başkent Ankara İçin Ortak Akıl Sempozyumu” Yenimahalle Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 

                 
Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği sempozyuma; Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara Milletvekilleri Levent Gök ve Bülent Kuşoğlu, Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan ile Başkent Ankara Meclisi kurucuları ve sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı.

              
Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, “Hiçbir yüzyılda konuşulmayan gelişmeler bu yüzyılın içerisinde cereyan ediyor.” sözleriyle başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: İnsanoğlu, bu gelişmeler karşısında iyi yönetim uygulamalarını tartışıyor. Toplam kalite kavramı, bütün insanlık âleminde yeniden değerlendiriliyor. Sivil toplum hareketleri önem kazanıyor. Devlet fonksiyonları tartışılıyor.”

               
Vali Yüksel, sözlerine şöyle devam etti  “Bir şehrin potansiyeli ne olursa olsun, şehirleri bugün öncü ve önder yapacak olan en önemli gücü takım çalışmasıdır. Yani ortak akılda buluşma hususu tartışılmayacak kadar açıktır. Bu şehrin havasını soluyan, suyunu içen, ekmeğini yiyen herkes; “Ben Ankara’da oturuyorum, ben Ankaralıyım.” Demeli ve Ankara’yı fark etmelidir. 5 milyon nüfusa sahip olan ve göç olgusunu içinde taşıyan Ankara’da Anadolu’nun her yerinden gelen insanlarımız var. Ankara’yı fark etmek, yüreğinde hissetmek ve de değişim ve dönüşümüne katkı sağlamak Ankara’mızın hemşehrisi olmanın öncel koşuludur.  

               
Bugün Ankara; sosyal, ekonomik, kültürel manada entelektüel bir dünya şehridir. Ankara’yı anlatan en doğru başlık Ankara’nın son derece zengin ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğudur. Bu kentin nüfusunun %50 den fazlasını 30 yaşın altında olan insanlar oluşturuyor. Bu şehirde 0-14 yaş grubunun nüfus oranı %20 civarındadır. Avrupa’nın bir şehrinin nüfusu kadar sadece okullarında öğrencisi olan Ankara ve Türkiye’de eğitimde öncü ve önder olan bir Ankara… 6 devlet ve 11’i vakıf üniversitesi olmak üzere 17 üniversitesi olan ve kuruluş çalışmaları devam edenlerle birlikte 22 üniversitesi ve 230 bin genci ile güçlü bir akademik yapıya sahip Ankara… 53 büyük müzesi olan 3 opera ve balesi, 31 tiyatrosu ve 161 sinema salonu bulunan önemli bir kültür alt yapısı olan şehir... Avrupa’nın en iyi havaalanına sahip olan, Anadolu’nun her yerine yüksek hızlı tren sistemleri ile ulaşan ve de ulaşmaya hazırlanan bir Ankara…” 

                 
“Ankara Sanayisini de mutlaka konuşmak gerektiğini” ifade eden Vali Yüksel “11 organize sanayi bölgesinden 5 organize sanayi bölgesinde 12 binin üzerinde fabrika var. 200 bin civarında çalışanı var. Yabancı ortaklı işletmelere de sahip. Türkiye’de bulunan 32 teknokentten 6’sını bünyesinde bulunduran Ankara; 10 bin Ar-Ge personelinin 6 bin beş yüzü Ankara’da istihdam ediliyor. 

                   
Ankara’nın Başkent oluşunun gerekçelerine de değinen Vali Yüksel “Birleşmiş Milletlere üye şu anda iki yüze yakın ülke var. Başkentlerine bakınız, hiçbir ülkenin başkenti tarihi bir kararla başkent yapılmamıştır. Hemen hepsi siyasi kararlarla başkent yapılmıştır. Ankara’nın başkent oluşunun tek gerekçesi tarihî bir karardır ve tarihî gerçekler ve  millet iradesiyle başkent yapılmıştır.” dedi.

                  
EXPO’ların ve turizmin önemine de dikkat çeken Vali Yüksel “Bu şehri dünya şehirleri arasında “İşte Ankara!” dedirtecek, bu yarışta devam ettirecek stratejik başlıklar oluşturmak gerekiyor. Bugün, dünyanın en önemli buluşma noktalarından birisi EXPO’lardır. “Bu şehrin gündeminde niye EXPO yok, biz bunu niye tartışmıyoruz?” Bu şehir, bunları konuşmalıdır. 

                   
Bütün toplumların düz dünya rekabetinde yeni buluşma noktaları fuarlar ve kongrelerdir. Antalya, İstanbul, İzmir’de yıllar önce oluşturmuşken Türkiye Cumhuriyeti`nin Başkentinde turizm büroları kurulması hususu ancak konuşuluyor. Bir buçuk yıl önce başlatılmış kongre bürosu çalışmaları yeni tamamlanabilmiştir. Topu orta sahada oynatarak ve stratejisiz tartışma ve konuşmalarla bu şehrin ihtiyaçlarını tespit etmekte zorlanırız.” dedi.

                  
Ankara Valisi Alâaddin Yüksel “Tarımın, Başkent Ankara için önemli bir başlık olduğunu” söyleyerek  “Bütün akıllı toplumlar, geleceğin reçetesi olan tarımı konuşuyor. Başkentte bir milyon iki yüz bin hektar tarım araziniz olsun ve bu şehirde tarımı konuşmayın. Bu şehirde tarımı Sivil Toplum Kuruluşlarının gündemlerine alması gerekir. Özellikle biber, domates, salata, yani yaş sebzeyi… Arkasından süs ve kesme çiçek dediğimiz KDV’si yüksek çeşitlendirilmiş tarım başlıklarını Ankaralıların mutlaka konuşması gerekiyor. Bu şehir “Çiçek borsasının da başkenti olmalıyız.” demelidir. Şu ana kadar İl Özel İdaresi olarak Ankara’da bu söylediğim başlıklara dayalı 900 sera yapılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi artık Kızılay Meydanı’nı, Bakanlıkların önündeki bahçe düzenlemelerindeki süs bitkilerini Çubuk ilçesi çiftçilerinden almaya başladı. Bunların sayıları artmalı ve Ankara’da binlerce sera olmalıdır.”dedi. 

                    
Başkent Ankara Meclisi Genel Başkanı Nevzat Ceylan da: “Ankara da 1400 hemşehri derneğinin büyük bir çoğunluğunun çatımızda birleşmesi dikkate değerdir. Her kesim ve düşünceyi temsil eden kurucuları ve yepyeni bir teşkilatlanma modeli ile gittikçe güçlenerek harmanlanan Başkent Ankara Meclisi, şüphesiz başkentin her sorununu ve beklentilerini en iyi bilen ve tahlil eden kuruluşudur.” dedi.

                   
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Eski Valisi ve Türk İdareciler Derneği Başkanı Saffet Arıkan Bedük, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Arıcı, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aliye Öztan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Topum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yaman sempozyum kapsamında sunumlarını yaptılar.
    


ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90